Amerikai Futball Játék Összegzése

Összegzés

amerikaifutballA fentiekből látszik, hogy az amerikai football nem egy egyszerű játék.

Az alapok elsajátítása könnyű, és a látvány, a sisakok csattanó hangja, a játékot körülvevő show miatt már a kezdetektől sok élvezetet nyújt a nézőknek, de a football mélyreható ismeretéhez hosszú évek, és sok-sok mérkőzés megtekintése szükséges.

Ez a leírás is több oldal, de ez még csak a jéghegy csúcsa. A teljes szabálykönyv több, mint száz oldalas, és mindent részletesen szabályoz, ami a játékkal kapcsolatos. Az igazi ínyencséget viszont az a taktikai harc jelenti, amit az edzők vívnak egymás ellen. Leginkább a sakkhoz lehet hasonlítani, ahol a játékosok a bábuk. Minden egyes 10 másodpercnek külön koreográfiája, stratégiája van. De a játékosok itt nem agyatlan figurák, 80-100 játékot is fejben tartanak, gondolkoznak, és a másodperc tört része alatt képesek döntést hozni. Ehhez társul kitűnő fizikumuk, és amerikai-futballállóképességük. Nem véletlenül nevezik őket a modern kor gladiátorainak.

Az amerikai football az utóbbi években kezdett széles körben, a világ minden táján ismertté, és kedveltté válni. Nálunk, Magyarországon is gombamód szaporodnak a csapatok, egyre több fiatal áll be játszani ezt a rendkívül férfias sportágat. A sportág nagydöntőjét, a SuperBowl-t, szinte minden országban, élőben műsorra tűzik a televíziók.

Hogy mi a valódi titka az amerikai football-nak? Nem tudom. De egymilliárd ember ritkán téved.