Az amerikai futball szabályai, a játék résztvevői

Az amerikai futball szabályai, a játék résztvevői

A játék résztvevői

A játék folyamán két csapat ütközik meg egymással, rajtuk kívül csak a játékvezetők vannak a pályán.

Nézzük először a játékosokat.

A pályán egy csapatból egyszerre 11 játékos tartózkodhat, akárcsak az európai focinál. Minden játékosnak megvan a saját maga szerepe.

Vannak falemberek, futók, elkapók, és irányító a támadóknál, a védekezőknél pedig szintén falemberek, oldalsó és középső védők, hátul pedig biztosítóemberek. A játékos 1-től 99-ig számozást visel a mezén, mely utal a csapatban betöltött pozíciójára is. Mivel mindenkinek saját, speciális feladata van a pályán, ezért nagyon ritka az, hogy valaki támadásnál, és védekezésnél is játsszon. Ebből következik, hogy míg az egyik csapat mindig támad, addig a másik mindig védekezik. A csapatrészek így elkülönülnek 3 felé, támadó, védekező és speciális csapatrészekre.

futball-szabaly.jpgA speciális csapatrész a rúgások alkalmával van fent csak a pályán, mivel ez eléggé különbözik mind a támadó, mind a védekező feladatoktól. A cserék száma nincs limitálva, így bármikor, bármennyi játékost le lehet hozni a pályáról, és helyettük új, friss játékosokat beküldeni. Ha tehát összességében nézzük a dolgokat, a 3 csapatrész 11-11 játékosával, és azok cseréjével egy csapat létszáma könnyedén elérheti akár az 50 főt is.

A játékvezetők szintén szerves részét képezik az amerikai football –nak, a szabályok betartásáért, a játék tisztaságáért felelnek. Ők azok, akik fekete-fehér csíkos pólóban a játékosok között, és a pálya szélén állnak. Lehetnek 4-en, de akár 7-en is. Azért kellenek ilyen sokan, mert kontaktsport lévén az amerikai football-nál egyszerre, mindenhol történik esemény, ellentétben más labdasportokkal, ahol általában csak a labdás játékoshoz lehet hozzáérni, csak őt lehet támadni.

Így minden játékvezetőnek külön feladata van. Van aki a labdás játékosért felelős, van aki azt nézi, hogy szabályos-e a passz, van, aki időt mér, és van, aki a játék elindításáért felel. Persze a feladatuk ennél sokkal összetettebb, és minél kevesebben vannak, annál több minden hárul egy csíkos mezes „zebrára”. Ha valamelyikük szabálytalanságot lát, nem feltétlenül fújja le azonnal az akciót, mint más sportág esetében, hanem egy sárga zászlóval megjelöli a szabálytalanság helyét, majd ha véget ért az akció, megvitatják, hogy mi is történt közben, a fehér sapkás vezetőbíró pedig kihirdeti az ítéletet.

A játék területszerző jellegéből adódóan a szabálytalanságokat általában területvesztéssel büntetik. Az amerikai football sajátossága, hogy nem feltétlenül kell minden esetben elfogadnia a vétlen csapatnak a büntetést, ha úgy ítélik meg, hogy jobban járnak az akció végeredményével, mint a büntetéssel, kérhetik annak eltörlését is, így mintha nem történt volna semmi, folytatódik a játék. Sőt! A profi bajnokságok esetében, ahol már több kamera is veszi az akciókat, lehetősége van a vétkes csapatnak is, hogy megkérdőjelezze a játékvezetők döntését. Ekkor a vezetőbíró a videobíróval együtt végignézi az akciót, és ha bebizonyosodik, hogy igaza van a vétkes csapatnak, az ítéletet megváltoztatják, ha pedig mégis megtörtént a szabálytalanság, a visszajátszást kérő csapat elveszít egy időkérést.