Szabálytalanságok

Az amerikai futball játékban a szabálytalanságok és büntetések!

Szabálytalanságok

Bár valóban úgy tűnhet, hogy az amerikai football fékevesztettvadak értelmetlen tusakodásához hasonlít leginkább, igen komoly, és vaskos azon megmozdulások gyűjteménye, melyek szabálytalanok. A szabályok leginkább a játékosok testi épségét hivatottak védeni, de arra is figyelnek, hogy a játék demokratikus mivolta miatt egyik csapat, vagy játékos se jusson jogosulatlanul előnyhöz. A játékvezetők a szabálytalanságokat sárga kendőkre emlékeztető zászlókkal jelzik, és legtöbbször területvesztéssel honorálják – enyhébb esetben 5, súlyos esetben akár 15 yard is lehet a büntetés-, ritkán időkérést, vagy kísérletet vesznek el a csapattól, sőt, súlyos esetben akár a játékost is kiállíthatják. Ilyenkor jöhet helyére új játékos, tehát egy ember fegyelmezetlensége miatt nem büntetik az egész csapatot a mérkőzés hátralévő részére.

Tekintsük át a leggyakoribb szabálytalanságokat:

  • False start: A támadó csapat szabálytalansága, a labda indítása előtt valamely játékos megmozdul. A játékot azonnal megállítják. Büntetése 5 yard.
  • Offside: A védekező csapat szabálytalansága, a labda elindítása előtt egy védő játékos a labda vonalában, vagy az előtt tartózkodik. A játékot folytatják, az akció végén dönti el a vétlen csapat, hogy kéri-e a büntetést. Büntetése 5 yard.
  • Holding: Gyakori szabálytalanság, általában a támadó csapat játékosa követi el. A támadó a védő játékost nem a megengedett módon tartja vissza, mezénél fogva rángatja, visszahúzza. Büntetése 10 yard.
  • csapat szabálytalanságaPass interference: Mindkét csapat elkövetheti. Illegális érintkezést jelent, az ellenfél akadályozását a passz elkapásában. Büntetése 15 yard, vagy ha azon belül történt a szabálytalanság, akkor a szabálytalanság helye, és automatikus első kísérlet, ha a támadó csapat ellen követték el.
  • Delay of game: Általában a támadó csapat hibája. A labda indítása nem történik meg a támadóidőn belül. Büntetése 5 yard.
  • Illegal block in the back: A támadó csapat szabálytalansága, a támadó játékos hátba löki a védő játékost. Büntetése 10 yard.
  • Face mask: Mindkét csapat elkövetheti. Az egyik játékos a másik sisakrácsánál fogva rángatja meg ellenfelét. Büntetése szándékosság esetén 15 yard, véletlen esetén 5 yard.
  • Roughing the passer: A védő csapat szabálytalansága. A passzoló játékos szándékos megütése, miután az eldobta a labdát. Büntetése 15 yard.