Pontszerzési lehetőségek, szabályai

Pontszerzés

A játék lényege, hogy több pontot kell szerezni, mint az ellenfél. Pontot szerezni pedig többféleképpen lehet. A különböző pontszerzési módok eltérő pontozásban részesülnek, attól függően, milyen nehéz azokat megszerezni. Nézzük őket sorjában.

A legtöbb pontot a "tochdown" éri, szám szerint 6-ot. Akkor beszélünk touchdown-ról, ha a játékos az ellenfél célterületére juttatja a labdát futással, vagy a célterületen állva, a dobott labda elkapással. Ez elég gyakori, de szinte a legnehezebb módja a pontszerzésnek. Éppen ezért ér 6 pontot.

Touchdown után a pontszerző csapat automatikusan egy jutalomlehetőséget kap, hogy tovább növelhesse pontjai számát. Ezt kétféleképpen teheti. Újabb 1 pontért rúghat a kapufa lécei közé - ez a gyakoribb, mert sokkal biztonságosabb-, vagy 2 pontért megpróbálhat újra befutni a célterületre - ez a ritkább, mert ez sokkal kockázatosabb.

Szintén gyakori pontszerzési mód a "mezőnygól". Mezőnygólról akkor beszélünk, ha a csapat képtelen továbbmenni a pályán, és utolsó lehetőségként azt választják, hogy a rúgó játékos a kapufa lécei között átrúgja a labdát. Ez 3 pontot ér, és nem jár érte jutalomlehetőség.

Létezik még egy, nagyon ritka pontszerzési lehetőség: ennek neve "Safety". A safety egy gyűjtőfogalom, többféle speciális játékhelyzetet tartalmaz, melyek nem csak abban egyeznek meg, hogy 2 pont jár értük, hanem hogy ez általában a támadó egység hibájából következik be, és a védelem kapja a pontokat. Mikor is beszélünk safety-ről?

  • A labdát birtokló játékost a saját célterületén viszik le a földre.
  • A labdát egy játékos a saját célterületén keresztül kidobja a pályáról.
  • A labdát birtokló játékos a saját célterületéről kilép a pályán kívülre.
  • Ha egy szabálytalanság miatt a büntetés a vétkes csapat célterületén ér véget.

A safety tehát elég bonyolult, és speciális módja a pontszerzésnek, ezért felettébb ritka.

Még valami jár annak, aki safety-t ért el. A többi pontszerzés után a játék a pontszerző csapat kirúgásával folytatódik, így az támadhat, aki elszenvedte a pontokat. Safety esetében viszont fordított a helyzet, itt a pontszerző csapathoz kerül a kirúgás után a labda, így ő viheti az első támadást.

Amerikai football-ban általában eléggé sok pont esik, de ez nem jelent feltétlenül nagy arányú vereséget. Gondoljunk csak bele. Egy 14-0-ás eredmény európai fociban már egy nagyon csúnya vereség. De mivel amerikai football-nál egyetlen akció akár 7 pontot is hozhat -touchdown + sikeres jutalomrúgás, - ez olyan, mintha hagyományos labdajátékban 2-0-ra kapott volna ki valaki. Nem is olyan vészes, ugye?

Címkék: pontszerzés